9 Haziran 2015 Salı

CoCo İÇ KONTROL ÇERÇEVESİ

İç kontrol sistemlerinin oluşturulmasında "iç kontrol çerçeveleri" şirket yönetimlerine yol göstericidir.

Dünyada genel olarak kabul gören iç kontrol çerçevesi COSO olmakla birlikte farklı iç control çerçeveleri de bulunmaktadır.

Bu yazımızda CoCo iç control çerçevesi ile ilgili genel bilgiler vermeyi amaçladık.

CoCo iç kontrol çerçevesi, 1995 yılında Kanada Sertifikalı Kamu Muhasebecileri Enstitüsü (Canadian Institute of Char­tered Accountants) tarafından “Kontroller Üzerine Rehber” adıyla yayınlanmıştır.

Bu iç kontrol çerçevesinde; etkin iç kontrollerin sağlanması için organizasyonun 4 alanıyla ilgili prensipler sıralanmaktadır. Bunlar;  a
maç (purpose), bağlılık (commitment), yeterlilik (capability), izleme ve öğrenmedir.(monitoring and learning).

Bu prensipleri ana hatlarıyla açıklayalım.


1.      Amaç: Kurumun; misyon, vizyon, strateji, risk ve fırsatlar, politikalar, planlar ve performans hedeflerinin kişilerin anlayabilmesi için açık kontrol kriterleri sağlaması. 


2.      Bağlılık: Kişilerin kontrol felsefesine bağlılıklarını sağlayacak etik değerler, güvenilirlik, insan kaynakları politikaları ve hesap verilebilirlikle ilgili sistemler.

3.      Yeterlilik: Kişilerin iyi iç kontrolleri kurmak ve riskleri değerlendirmek katkıda bulunmalarını sağlamak üzere sahip olması gereken bilgi, yetenek, araçlar, iletişim süreçleri ve koordinasyon faaliyetleridir.

4.      İzleme ve Öğrenme: İç ve dış çevrenin ve performansın, kontrollerin etkinliğinin, üretilen bilgilerin ve bilgi sistemlerinin uygunluğunun izlenmesini ve değerlendirilmesini içerir.
 
CoCo iç kontrol çerçevesi, dar bir finansal kontrol bakış açısı yerine; iç kontrol kavramını oluşturan süreçleri, değerleri ve yapıları dikkate almaktadır.